REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Reiškiama užuojauta dėl pirmojo Konstitucinio Teismo pirmininko, vieno iš Konstitucijos kūrėjų J. Žilio mirties

ŠaltinisBNS

Lietuvos vadovai šeštadienį išreiškė užuojautą dėl pirmojo Konstitucinio Teismo pirmininko, vieno iš Konstitucijos kūrėjų Juozo Žilio mirties.

Prezidentas Gitanas Nausėda savo užuojautoje teigia, kad Lietuva neteko vieno iškiliausių teisininkų, žmogaus, su kurio pavarde visada bus siejamas šalies Konstitucijos gimimas ir pirmieji konstitucinės jurisprudencijos žingsniai.

„Tai buvo Žmogus, kurio dvasinę ramybę, inteligentiškumą, pagarbą aplinkiniams iki šiol mini daugelis su juo vienaip ar kitaip susidūrusių. Todėl tikrai iškalbinga, kad būtent J. Žiliui buvo lemta palikti tokį ryškų įspaudą Lietuvos teisinėje kultūroje. Jo pavyzdžiu turėsime sekti ir ateityje“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad J. Žilys rengė ir prisidėjo prie daugelio svarbių teisės aktų rengimo, kaip mokslininkas ir dėstytojas išugdė ne vieną Lietuvos teisininkų kartą.

G. Nausėda išreiškė užuojautą J. Žilio artimiesiems, draugams ir visai Lietuvos teisininkų bendruomenei.

Savo ir parlamento vardu užuojautą išreiškusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad J. Žilys daug nusipelnė Lietuvai, aktyviai dalyvavo Sąjūdžio veikloje, buvo vienas iš Laikinojo Pagrindinio Įstatymo, 1992-ųjų Konstitucijos, kitų teisės aktų rengėjų.

„Tai išties didelė netektis. Dėl jos nuoširdžiai užjaučiu šeimą, artimuosius, teisininkų bendruomenę“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės teigimu, J. Žilio nuopelnai Lietuvos valstybei ir jos teisinių pamatų tvirtybei yra neįkainojami.

„Būdamas vienu iš valstybės pagrindinio įstatymo kūrėjų, Konstitucinio Teismo pirmininku ir prisidėjęs prie teisinės minties progreso Lietuvoje, jis paliko itin reikšmingą pėdsaką įtvirtinant ir saugant kiekvieno iš mūsų laisves ir teises, be kurių šių dienų demokratinis pasaulis yra tiesiog neįsivaizduojamas. Užuojauta šio puikaus teisininko, didžio žmogaus artimiesiems ir visai teisininkų bendruomenei“, – sakė premjerė.

J. Žilys mirė per savo gimtadienį rugsėjo 7-ąją, sulaukęs 82-ejų metų.

1992 metais jis vadovavo darbo grupei, rengusiai Konstitucijos projektą, taip pat dalyvavo rengiant Pilietybės, Referendumo, Savivaldos pagrindų, Prezidento rinkimų įstatymų ir kitų teisės aktų projektus.

J. Žilys apdovanotas Gedimino 3-iojo laipsnio ordinu, ordino Už nuopelnus Lietuvai kryžiais, Norvegijos ir Lenkijos valstybiniais apdovanojimais.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte