Ne kasdien pamatysi restorano virtuvėje dirbantį katalikų kunigą, tačiau kunigas Leo Patalinghugas nėra tipiškas kunigas.
Baltimorėje (JAV) tarnaujantis kunigas yra radijo ir televizijos laidų vedėjas – viena iš tokių laidų yra „Savoring Our Faith“. Joje jis „kalba apie maistą ir tikėjimą“ per EWTN. Jis taip pat yra apdovanojimų pelnęs virtuvės šefas.
2009 m. L. Patalinghugas tapo maisto ruošimo konkurso „Throwdown with Bobby Flay“ per „Food Channel“ nugalėtoju. Po to jis pradėjo savo maisto sunkvežimių „Plating Grace and Grub“ iniciatyvą, o neseniai Baltimorės centre atidarė naują restoraną pavadinimu „Gastro Social“.
Naujajame restorane ir maisto sunkvežimyje Patalinghugas įdarbina asmenis, kurie anksčiau buvo įkalinti ir kuriems reikia antro šanso, taip pat asmenis, kilusius iš nepalankios aplinkos.
„Gastro Social“ idėja kilo po to, kai kunigas pamatė, kaip sėkmingai veikia maisto sunkvežimiai, kurie nuolat lankosi socialiai remtinuose Baltimorės rajonuose, ir kaip galima pakeisti žmonių gyvenimus.
„Taigi, norėdami padidinti maisto sunkvežimio galimybes, mes ketiname išnaudoti šią restorano erdvę kaip savo būstinę, bei taip pat paversti ją vieta, kurioje galėtume išlaikyti žmones, įdarbintus ištisus metus“, – „EWTN News” korespondentui Colmui Flynnui (Kolmui Flinui) laidoje „EWTN News In Depth” skalbėjo dvasininkas.
Kunigas taip pat nori panaudoti šią erdvę, kad „suburtų įvairių sluoksnių žmones švęsti prie maisto“ ir tęsti savo ne pelno siekiančios organizacijos „The Table Foundation“ misiją, kurios tikslas – „pasinaudoti maisto galią daryti gera“.
Jis dalijosi, kad per visą savo tarnystės laiką ir padėdamas tiems, kuriems reikia pagalbos, kartais jaučiasi taip, tarsi tik „užklijuotų pleistrą ant situacijos“, bet galbūt „jei tik su vienu iš mūsų darbuotojų galime pasiekti jų žaizdos esmę ir išgydyti juos, žinome, kad tai gali pakeisti jų gyvenimą“.
Vienas iš tokių žmonių, kurių gyvenimą pakeitė kunigo – virtuvės šefo darbas, yra 22 metų Emmanuelis McFaddenas (Emanuelis Makfadenas). Jaunuolis užaugo pavojingame Baltimorės rajone ir įklimpo į narkotikus bei kitus gatvės pavojus. Vieną dieną jis suprato, kad jei nepakeis savo gyvenimo, atsidurs kalėjime arba mirs, kaip ir daugelis jo draugų. Išgirdęs apie McFaddeno norą tapti virėju, kunigas suteikė jam šansą.
E. McFaddenas korespondentui C. Flynnui teigė, kad kunigas moko savo darbuotojus ne tik gaminti maistą, bet ir „moko mus kitų įgūdžių, pavyzdžiui, bendravimo“.
„Visada tikėjau Dievu, – sakė jis. – Niekada per daug nesigilinau į religiją, bet visada žinojau, kad yra Jėzus. Jėzus visada mane palaikė. Štai kodėl šiandien esu čia. Daug mano draugų sėdi kalėjime, kai kurie yra mirę, o aš esu čia – neturiu jokių įrašų, niekada nebuvau uždarytas į kalėjimą, negalite manęs įtikinti, kad tai ne Jėzaus dėka.“
Dar vienas vyras, kurio gyvenimą labai pakeitė kunigo veikla, dabar yra populiaraus restorano „Cuba Libre“ Vašingtone vyriausiasis virėjas. 6 metus už užpuolimą kalėjime praleidęs Stevenas Albrightas (Stivenas Albraitas) gavo antrą šansą dirbdamas su dvasininku. Dabar jis vadovauja milijonus dolerių vertinama maitinimo veiklai.
„Labai tikėjausi, kad kas nors suteiks man galimybę tiesiog plauti indus virtuvėje, – pasakojo jis C. Flynnui. – Man vis dar šiurpsta oda kiekvieną kartą, kai kalbu apie tai, kaip Dievas veikė mano gyvenime – vien tik su tėvo Leo pasirodymu, mokymusi atleisti sau ir sužinojimu, kad Dievas man atleido.“
„Niekada gyvenime negalvojau, kad stovėsiu čia, šioje virtuvėje, kaip vadovas, – dalijosi mintimis Albrightas. – Esu čia dėl Dievo.“
Paklaustas, kodėl ši tarnystė jam tokia svarbi, L. Patalinghugas atsakė: „Man, kaip katalikų kunigui, svarbiausias dalykas mano gyvenime yra Eucharistija. Tai yra maistas, ir jei aš jį priimu, turiu, kaip pasakytų mano mama, tapti tuo, ką valgau.“
Jis pridūrė: „Taigi tiesiog žinau, kad maisto siūlymas tiems, kuriems jo reikia, taip pat maitinimas tų, kurie alksta ne tik kūnu, bet ir protu bei siela, tikrai keičia žmones.“