REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Sulaikytas M. Navickienės vyras, I. Trinkūnaitė ir jos sugyventinis

Teisėsauga sulaikė jos akiratyje jau anksčiau atsidūrusios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ akcininkę Ievą Trinkūnaitę, jos sugyventinį Vilhelmą Germaną ir buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės vyrą Mindaugą Navicką, anksčiau dirbusį „Foxpay“, remdamasis šaltiniais trečiadienį pranešė naujienų portalas „15min“.

„Generalinė prokuratūra patvirtina, kad ikiteisminiame tyrime, susijusiame su finansinių technologijų įmone „Foxpay“ ir jos veikla, šiuo metu atliekami numatyti būtini procesiniai veiksmai“, – rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

Pasak jos, daugiau informacijos visuomenei bus pateikta, kai tik tai bus galima nepakenkiant ikiteisminio tyrimo sėkmei.  

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Generalinės prokuratūros prokurorai, jį atlieka FNTT bei Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Pasak „15min“, tarnyba sulaikė ir daugiau asmenų, be to, ne vienoje vietoje pareigūnai atliko kratas.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Rolandas Kiškis „15min“ teigė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti šios informacijos.

Viešumoje ši istorija dėmesio centre atsidūrė po „15min“ žurnalistinio tyrimo, kad I.Trinkūnaitės valdomose finansinių technologijų įmonėse „iSun“ ir „Foxpay“ figūruoja ir didelę įtaką turi jos sugyventinis ir vaikų tėvas, anksčiau teistas V.Germanas, anksčiau turėjęs Viliaus Židelio pavardę.

Tuo metu M. Navickas „Foxpay“ savininkei ketino parduoti pusę šalia Vilniaus oro uosto biurų pastatą valdančios įmonės „Litlab“ akcijų. „15min“ birželį skelbė, jog šioje įmonėje yra dirbęs V. Germanas.

Be to, M. Navickienės šeima kartu su I. Trinkūnaite bei jos sugyventiniu privačiu lėktuvu vyko į Dubajų. Pasirodžius šiai informacijai M. Navickienė pasitraukė iš posto.

Šiemet gegužę vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija, o birželio 5 dieną – ir Vyriausybė pripažino „Foxpay“ savininkę I. Trinkūnaitę neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų.

Tuo metu įmonės veiklą tikrinęs ir liepą apribojęs Lietuvos bankas nustatė, kad verslininkė neatitinka nepriekaištingos reputacijos reikalavimų, o įmonės veikloje faktiškai dalyvavo už finansinius nusikaltimus anksčiau teistas Vilhelmas Germanas, dar žinomas kaip Vilius Židelis. Jis yra Šveicarijoje registruotos finansų technologijų bendrovės „iSun“, kuriai priklauso ir „Foxpay“, vienas įkūrėjų.

Centrinis bankas taip pat birželį apribojo įmonės naudojimąsi jo valdoma mokėjimų sistema „Centrolink“, išskyrus su viešuoju sektoriumi susijusius mokėjimus – šį banko sprendimą „Foxpay“ yra apskundusi teismui.    

Liepos pradžioje 9 proc. „Foxpay“ akcijų I. Trinkūnaitė pardavė įmonės direktoriui Sauliui Galatilčiui bei bankinės sistemos ir infrastruktūros paslaugų grupės „BankingLab“ įmonės „BankingLab Holding“ mažiesiems akcininkams Narimantui Blozneliui bei Georgui Kotominui.

Premjerė tikisi, kad su „Foxpay“ susiję sulaikymai įneš daugiau aiškumo dėl M. Navickienės 

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad su finansinių technologijų įmone „Foxpay“ susiję sulaikymai įneš daugiau aiškumo dėl buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės anksčiau išsakytos pozicijos.

Ji taip pat pabrėžė iki šiol nieko apie teisėsaugos veiksmus nežinojusi.

Į BNS klausimus ministrė pirmininkė atsakė tuomet, kai naujienų portalas „15min“ paskelbė apie apie „Foxpay“ akcininkės Ievos Trinkūnaitės ir jos sugyventinio Vilhelmo Germano sulaikymą. Kiek vėliau pranešta, kad tarp sulaikytųjų ir M. Navickienės sutuoktinis Mindaugas.

„Tikrai nieko apie tai nežinau. Neturėčiau žinoti, – interviu BNS trečiadienį sakė I. Šimonytė. – Tyrimai (…) vyksta ir galbūt labai intensyviai. Kadangi nesu tas žmogus, kuris kokiu nors būdu domėtųsi kokiais nors ikiteisminiais tyrimais, kurie kaip nors gali būti susiję su mano kolegomis ar bendrapartiečiais, skirtingai nuo anksčiau čia veikusių politikų, visiškai pasitikiu teisėsaugos darbu. Kliaujuosi, kad jie padarys savo darbą tinkamai.“

„Man atrodo, kad tai taip pat bus ir atsakymai, kurie galbūt pačiai Monikai Navickienei tiesiog palengvins jos poziciją tokią, kad tai nebus tik jos teiginiai, kad jai niekas priekaištų neturi, bet tai bus ir institucijų aiškiai ir labai aiškiems žmonėms suformuluoti priekaištai“, – pridūrė ji.

Pasak „15min“, sulaikyta ir daugiau asmenų, atliktos kratos.

Viešumoje ši istorija dėmesio centre atsidūrė po „15min“ tyrimo, jog I. Trinkūnaitės valdomose finansinių technologijų įmonėse „iSun“ ir „Foxpay“ figūruoja ir didelę įtaką turi jos sugyventinis ir vaikų tėvas, anksčiau teistas V.Germanas, anksčiau turėjęs Viliaus Židelio pavardę.

Tuo metu M. Navickas „Foxpay“ savininkei ketino parduoti pusę šalia Vilniaus oro uosto biurų pastatą valdančios įmonės „Litlab“ akcijų. „15min“ birželį skelbė, jog šioje įmonėje yra dirbęs ir V. Germanas.

Be to, M. Navickienės šeima kartu su I. Trinkūnaite bei jos sugyventiniu privačiu lėktuvu vyko į Dubajų. Pasirodžius šiai informacijai M. Navickienė pasitraukė iš posto.

Paklausta, ar dėl šios istorijos buvusiai ministrei įmanoma bus grįžti į politiką, premjerė teigė, jog tai – „hipotetinis klausimas“.

„Aš žinau, kad Monikai Navickienei niekas nėra pareiškęs (…) jokių įtarimų, ji nėra žmogus, kuris figūruotų kokiame nors ikiteisminiame tyrime kokiu nors statusu“, – sakė I. Šimonytė.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte