REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Šiluvos draugija rinksis į jubiliejinį suvažiavimą

Kauno arkivyskupijoje jau 15 metų gyvuojanti Šiluvos Švč. Mergelės Marijos draugija spalio 13-ąją, sekmadienį, rinksis į metinį suvažiavimą. Šiame jubiliejiniame susitikime dalyvauti kviečiami ne tik draugijos nariai, bet ir visi praktikuojantys katalikai, kurie ją palaiko ar norėtų su ja susipažinti, o galbūt net ketintų įsitraukti į draugijos narių gretas.

Šiluvos draugija vienija katalikus, kurie siekia gyventi Kristaus Evangelija, aktyviai dalyvauti Bažnyčios veikloje, brangina Eucharistiją, Dievo žodį ir sekmadienio šventimą, puoselėja marijinį pamaldumą. 

Kad tikėjimas augtų asmeniškai ir bendruomeniškai 

Draugija buvo įsteigta 2009 m. balandžio 9 dieną tuometinio Kauno arkivyskupo metropolito, dabar kardinolo Sigito Tamkevičiaus SJ dekretu. Tuomet šventėme Jubiliejinius Evangelijos žinios tūkstantmetei Lietuvai metus.

Tai buvo atsiliepimas ir į pamaldumo Šiluvos Dievo Motinai pagyvėjimą, kurį paskatino tumet ką tik, 2008 metais, plačiai ir džiaugsmingai Lietuvoje ir už jos ribų atšvęstas Šiluvos jubiliejus. Draugijos įsikūrimą lydėjo ir troškimas, kad labai gyvai ir naujai tuomet pasklidusi žinia apie Švč. Mergelės Marijos apsireiškimą, prieš 400 metų vykusį Šiluvoje, ir jos kvietimą garbinti Sūnų toliau rastų atgarsį žmonių širdyse, padėtų auginti tikėjimą asmeniškai ir bendruomeniškai, garsinti pačią Šiluvos piligriminę šventovę.

Tuo metu buvo patvirtintas draugijos statutas, numatytas vadovavimas ir narių įsipareigojimai, sukurtas ženklas. Jos nariais tapti buvo pakviesti visi – kunigai, pašvęstojo gyvenimo asmenys, pasauliečiai ypač parapijose bei rektoratuose. Šventieji draugijos globėjai yra Švč. Mergelė Marija, šventasis Kazimieras ir palaimintasis Jurgis Matulaitis. Naujų narių priėmimas paprastai vyksta Šiluvos šventovėje, priimant kandidato pasižadėjimą (norintys jais tapti kviečiami kreiptis į parapijų klebonus bei draugijos skyrius). 

Maldos talkininkai 

Šiandien draugijos narių yra beveik visuose Kauno arkivyskupijos dekanatuose, rajonų centruose jie veikia kaip skyriai prie parapijos. Skyriai turi ir savo atributiką, vadovus, valdybą, iždą. Susitikimai skyriuose paprastai vyksta bent kartą per mėnesį, jie turi maldos, bendrystės ar saviugdos pobūdį. Taip pat rengiamos piligrimystės, rekolekcijos, talkinama parapijos veiklose, pagal galimybes atsiliepiama į Šiluvoje organizuojamas programas ir tarnystes.

Draugija inicijavo Šiluvos bazilikos suolų pašiltinimą šaltuoju metų laiku (šildymo įrengimą ir išvedžiojimą) ir iš savo skyrių surinko didžiąją dalį finansų.

Nuo įkūrimo dienos šios draugijos nariais tapo beveik pusė tūkstančio asmenų: du vyskupai, 14 kunigų, 8 seserys vienuolės, likusieji – vyrai ir moterys pasauliečiai. Tiesa, šiandien dalis jau yra iškeliavę Amžinybėn, kiti – dažnai garbaus amžiaus, nebegalintys atvykti į susirinkimus ir įsitraukti į kitas veiklas. Todėl 2023 m. spalį draugijos statutas buvo kiek pakoreguotas ir dabartinio Kauno arkivyskupo Kęstučio Kėvalo patvirtintas įrašant punktus apie maldos talkininko tarnystę. Šiųmetiniame susitikime bus pristatytas ir išplatintas specialus pažymėjimas, kuris paskatins maldos talkininką melstis namuose kiekvieno mėnesio 13-omis dienomis, solidarizuojantis su Šiluvos piligrimais ir aktyviais draugijos nariais.

„Man pati Šiluva daug ką reiškia. Kai važiuoju ten su kitais piligrimais, Šiluva man yra kaip sugrįžimas namo, nes ten laukia mano mama – Marija. Ir šioje draugijoje mes jaučiamės kaip Mamos vaikai. Pasitikime Ja, kai kartu meldžiamės. Dėkojame Dievui už tai, kad mūsų bendrija plečiasi“, – yra sakiusi jonaviškė, ilgametė draugijos narė.

Pagalba kitiems ir sau

Didžiąją dalį draugijos narių sudaro vyresnio amžiaus žmonės arba jau artėjantys link jo, tad į metinius susitikimus prieš porą metų draugijos tarybos susirinkime buvo nutarta kviesti lektorius, kurie kalbėtų apie orią senatvę: kaip, atliepiant į amžiaus galimybes, padėti sau, kad netaptume našta aplinkiniams ir sau patiems, taip pat kuo ilgiau būtume naudingi ir pasitarnaujantys kitiems. Tai tarpusavyje susietos temos ir apie dvasingumą, ir apie senstančių žmonių fiziologinius pokyčius bei realią pagalbą sau dėl Dievo garbės. Todėl didelio dėmesio susilaukė praėjusių metų susitikime kalbėjusi LSMU Kauno ligoninės gydytoja geriatrė Jurgita Knašienė, o šiais metais yra pakviesta taip pat sveikatos specialistė, padėsianti žmonėms kuo ilgiau likti piligrimais.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte