REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Kinijoje įsakyta iš bažnyčių pašalinti kryžius, o Kristaus ir Mergelės Marijos atvaizdus pakeisti prezidento atvaizdais

ŠaltinisCNA

Naujoje ataskaitoje išsamiai aprašomos Kinijos komunistų partijos pastangos „visiškai kontroliuoti“ Katalikų Bažnyčią ir kitas religijas šalies teritorijoje bei „prievarta išnaikinti religinius elementus“, kurie, partijos manymu, prieštarauja jos partinei ir politinei darbotvarkei.

Analizėje, kurią praėjusią savaitę paskelbė Jungtinių Valstijų Tarptautinės religijos laisvės komisija (USCIRF), teigiama, kad partijos vykdoma religijos „sinicizavimo“ politika nuolat pažeidžia tarptautiniu mastu saugomą teisę į religijos laisvę. Sąvoka „sinicizavimas“ reiškia prisitaikymas prie kinų kultūros, tačiau, pasak ataskaitos, šia politika įvairios tikybos iš esmės pajungiamos „Kinijos komunistų partijos politinei darbotvarkei ir marksistinei religijos vizijai“.

Kinijos pareigūnai įsakė iš bažnyčių pašalinti kryžius, o Kristaus ir Mergelės Marijos atvaizdus pakeitė prezidento Xi Jinpingo atvaizdais, teigiama ataskaitoje. Jie taip pat cenzūruoja religinius tekstus, verčia dvasininkus skelbti partijos ideologiją ir įpareigoja bažnyčiose iškabinti partijos šūkius.

Siekdama pajungti religijas partijai, vyriausybė verčia religines grupes registruotis į įvairias „patriotines religines asociacijas“ ir jų vietinius padalinius. Katalikų bažnyčioms tai reiškia, kad jos turi paklusti Kinijos Katalikų Bažnyčios vyskupų konferencijai, kurią oficialiai kontroliuoja Kinijos valstybinė religijų reikalų administracija ir Kinijos komunistų partijos Vieningojo fronto darbo departamentas.

Visi, kurie praktikuoja religiją už valstybės patvirtintų asociacijų ribų, laikomi „sektantais“ ir jiems taikomos Kinijos įstatymuose įtvirtintos kovos su sektomis nuostatos, o dėl šios politikos, kaip teigiama ataskaitoje, buvo jie yra masiškai suimami ir įkalinami. Kinijos pareigūnai antikultines nuostatas taiko prieš pogrindžio katalikus, kurie nepripažįsta vyriausybės remiamos dvasininkijos autoriteto ir tikėjimo iškraipymo.

USCIRF komisaras Asifas Mahmoodas (Asifas Mahmudas) CNA teigė, kad partija pogrindžio katalikus laiko grėsme, nes jie nepripažįsta tariamos vyriausybės valdžios „diktuojant religinę doktriną ir reguliuojant religinius reikalus“.

Visi, kurie praktikuoja religiją už valstybės patvirtintų asociacijų ribų, laikomi „sektantais“ ir jiems taikomos Kinijos įstatymuose įtvirtintos kovos su sektomis nuostatos.

„Nors kai kurie katalikai renkasi teisėtą garbinimą valstybės kontroliuojamoje Kinijos katalikų patriotinėje asociacijoje, jie tikrai nėra laisvi, nes turi laikytis griežtų partijos kontrolės ir kišimosi mechanizmų“, – kalbėjo A. Mahmoodas, kurį į USCIRF paskyrė JAV Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderis Hakeemas Jeffriesas (Hakimas Džefrisas).

„Galiausiai Kinijos vyriausybė suinteresuota tik įskiepyti nepajudinamą paklusnumą ir atsidavimą partijai, jos politinei darbotvarkei ir religijos vizijai, o ne ginti katalikų religijos laisvės teises“, – teigė jis.

Ataskaitoje pažymima, kad 2018 m. Vatikanas su Kinijos komunistų partija sudarė neatskleistą susitarimą, kuriuo nustatytas Bažnyčios valdžios institucijų ir Kinijos pareigūnų bendradarbiavimas skiriant vyskupus. Tačiau ataskaitoje teigiama, kad, nepaisant šio susitarimo, „vyriausybė vienašališkai, be Vatikano konsultacijų ir pritarimo, paskyrė Kinijos komunistų partijai palankius vyskupus“.

„Valdžios institucijos ir toliau naikina pogrindžio katalikų religinius lyderius, kurie nepritaria valstybės kontroliuojamai Katalikų bažnyčiai, įskaitant vyskupą Peterį Shao Zhuminą ir vyskupą Augustine Cui Tai, – sakė A. Mahmoodas. – Valdžia taip pat atsisako atskleisti dešimtmečius dingusių katalikų lyderių, tokių kaip vyskupas Jamesas Su Zhiminas, buvimo vietą.“

Nina Shea (Nina Šėja), Hadsono instituto Religinės laisvės centro direktorė ir buvusi USCIRF komisarė, CNA kalbėjo, kad partija „bando atskirti Katalikų Bažnyčią Kinijoje nuo popiežiaus“.

„Katalikų vyskupai yra ypatingi taikiniai, nes jie atlieka svarbų vaidmenį hierarchinėje Bažnyčioje užtikrinant bendrystę su šventojo Petro įpėdiniu, – sakė ji. – Tie, kurie priešinasi [valdžios kišimuisi], yra neribotam laikui sulaikomi be tinkamo teismo proceso, atribojami nuo savo vyskupiškų sielovadų, neribotam laikui įtraukiami į saugumo policijos tyrimą, dingsta ir (arba) jiems užkertamas kelias vykdyti savo vyskupiškas tarnystes.“

N. Shea pridūrė, kad Vatikano ir Kinijos susitarimas „nenumato jokių sąlygų vyskupams, kurie dėl sąžinės priežasčių priešinasi stojimui į asociaciją, ir nesprendžia religinio persekiojimo klausimų“. Ji teigė, kad Xi valdymo laikais vykdomas religinis persekiojimas yra „represyviausias Kinijos katalikams nuo Mao laikų“.

Partijos pastangos kontroliuoti religiją apima ne tik katalikus, bet ir protestantus, musulmonus, daoistus, budistus ir kinų liaudies religijų išpažinėjus. Kinijos pareigūnai taip pat slopina naująjį Falun Gong religinį judėjimą.

Vienas iš šiurpiausių ataskaitoje pateiktų pavyzdžių – priverstinis uigūrų musulmonų internavimas į perauklėjimo stovyklas, kuriose jie turi prisiekti ištikimybę partijai ir atsisakyti savo kalbos, kultūros ir religinių tradicijų. Ataskaitoje vyriausybės veiksmai vadinami „genocidu ir nusikaltimais žmoniškumui“ prieš uigūrų musulmonus.

Joje taip pat minimi priverstinio Tibeto budistų perauklėjimo ir religinių tekstų bei vaizdų pašalinimo arba pakeitimo pavyzdžiai. Kinijos pareigūnai naikina arba keičia Kinijos budistų ir daoistų statulas ir šventyklas, slopina praktikas, kurios laikomos prieštaraujančiomis partijos tikslams, ir verčia skleisti partijos šūkius.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte