REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

V. Putinas lankosi Mongolijoje, tačiau suimtas nebus

ŠaltinisAFP-BNS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį tęsia oficialų vizitą Mongolijoje – tai pirmasis jo vizitas į Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) šalis nares nuo tada, kai TBT pernai išdavė jo arešto orderį.

V. Putiną pasitiko garbės sargyba, kai jo lėktuvas pirmadienį vakare nusileido Ulan Batore.

Antradienį V. Putinas Mongolijos sostinėje susitiko su prezidentu Uchnaagijnu Churelsuchu, pranešė rusų žiniasklaida.

U. Churelsuchas pasitiko Rusijos lyderį Ulan Batoro centrinėje Čingischano aikštėje per pompastišką ceremoniją, dalyvaujant abiejų šalių aukščiausio rango pareigūnams.

V. Putino vizitas vertinamas kaip TBT, Kyjivo, Vakarų šalių ir teisių gynimo grupių, kurie visi ragina jį sulaikyti, nepaisymas.

TBT 2023 metų kovą išdavė V. Putino arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimais – neteisėtai deportavus šimtus ukrainiečių vaikų nuo tada, kai 2022 metų vasarį Maskva pradėjo plataus masto invaziją į savo kaimynę.

Nepasmerkė invazijos

Ukraina į šią V. Putino kelionę sureagavo itin neigiamai ir kaltina Mongoliją, kad jai tenka dalis atsakomybės už Rusijos prezidento karo nusikaltimus, nes pareigūnai jo nesulaikė oro uoste. 

Kyjivas ragino Mongolijos valdžią įvykdyti arešto orderį, o TBT praėjusią savaitę pareiškė, kad visos jo šalys narės privalo sulaikyti Teismo ieškomus asmenis.

Jei Ulan Batoras nevykdys šio reikalavimo, praktiškai nedaug ką galima padaryti.

Tarp autoritarinių milžinių Rusijos ir Kinijos esanti demokratiška Mongolija palaiko glaudžius kultūrinius ryšius su Maskva ir svarbius prekybos santykius su Pekinu.

Mongolija sovietmečiu buvo Maskvos įtakos sferoje.

1991 metais subyrėjus Sovietų Sąjungai, Ulan Batoras siekė palaikyti draugiškus santykius ir su Kremliumi, ir su Pekinu.

Mongolija nepasmerkė Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą ir susilaikė per balsavimus dėl šio karo Jungtinėse Tautose.

Kremlius praėjusią savaitę pareiškė nesijaudinantis dėl to, kad V. Putinas Mongolijoje galėtų būti sulaikytas.

„Išvarykite Putiną“ 

Pirmojo per penkerius metus V. Putino vizito Mongolijoje proga centrinė sostinės Čingischano aikštė antradienį buvo išpuošta didžiulėmis Mongolijos ir Rusijos vėliavomis.

Pirmadienio popietę šioje aikštėje įvyko nedidelis protestas, kurio metu demonstrantai laikė užrašą „Išvarykite karo nusikaltėlį Putiną“.

Kitas protestas planuojamas antradienio vidurdienį prie Ulan Batoro paminklo politiškai represuotiems asmenims, kuriuo pagerbiami tie, kas kentėjo nuo dešimtmečius valdžiusio, sovietų remto komunistinio Mongolijos režimo.

V. Putino vizitas skirtas pažymėti sovietų ir mongolų pajėgų pergalės prieš japonų militaristus prie Chalchyno upės 85-ąsias metines. 

V. Putinas prieš kelionę duodamas interviu Mongolijos laikraščiui „Unuudur“ atkreipė dėmesį į daugybę „perspektyvių ekonominių ir pramonės projektų“ tarp abiejų šalių.

Tarp šių projektų yra Kiniją ir Rusiją sujungsiančio dujotiekio tiesimas per Mongoliją, sakė jis.

Rusijos prezidentas taip pat pareiškė esąs suinteresuotas tęsti esminį darbą siekiant trišalio jo susitikimo su Mongolijos ir Kinijos vadovais.

„Bėga nuo teisingumo“

Mongolijos vyriausybė raginimų suimti V. Putiną nekomentavo.

Tačiau U. Churelsucho atstovas spaudai sekmadienį socialiniame tinkle paneigė pranešimus, kad TBT išsiuntė laišką su prašymu įvykdyti orderį V. Putinui atvykus.

Rusija nepripažįsta TBT jurisdikcijos.

Teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ pirmadienį perspėjo, kad nesuėmus V. Putino šis buvęs KGB šnipas, valdžioje esantis beveik ketvirtį amžiaus, gali pasijusti dar labiau įsidrąsinęs, be to, būtų dar labiau pakenkta TBT.

„Prezidentas Putinas yra bėglys nuo teisingumo“, – pareiškime pažymėjo „Amnesty International“ vykdomoji direktorė Mongolijoje Altantuja Batdordž.

„Bet kokia kelionė į TBT valstybę narę, kuri nesibaigia areštu, paskatins dabartinį prezidento Putino elgesį ir turi būti vertinama kaip strateginių pastangų pakenkti TBT veiklai dalis“, – sakė ji.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte