REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Chorazine rastos sinagogos, kurioje Jėzus Kristus darė stebuklus, liekanos

Neseniai Izraelyje atlikti archeologiniai kasinėjimai atskleidė, archeologų manymu, seniai dingusios sinagogos griuvėsius, kurie, remiantis Naujojo Testamento pasakojimais, greičiausiai yra ta pati vieta, kurioje Jėzus Kristus darė stebuklus ir pamokslavo, pranešė „Global Orthodox“, remdamasis internetiniu leidiniu „ArkeoNews“.

Remiantis įvairiomis Naujojo Testamento ištraukomis, manoma, kad Kristus pamokslavo savo mokiniams ir gydė ligonius sinagogoje, esančioje senoviniame Izraelio mieste Chorazine. Ten yra išlikę III-IV a. sinagogos griuvėsių, tačiau iki šiol nebuvo jokių įrodymų, kad ji šioje vietoje egzistavo Jėzaus žemiškojo gyvenimo metu. Dabar tokių įrodymų rasta.

Turistinės archeologijos įmonės „Dagesh Tourist Archaeology“ vyriausiasis archeologas Cohenas-Tavoras šį atradimą apibūdino kaip vieną reikšmingiausių per visą savo karjerą. Nuėmusi III a. sinagogos grindis, jo komanda rado didelių, „strategiškai išdėstytų“ riedulių, kurie yra keliais šimtmečiais senesni už esamą statinį.

Komanda ėmėsi darbo šalindama milžiniškus akmenis ir tarp jų rado keramikos, monetų ir maisto gaminimo indų – artefaktų, kurie potencialiai gali būti datuojami I mūsų eros amžiumi.

„Negalime datuoti pačių akmenų, bet galime datuoti tarp jų rastus daiktus“, – aiškino Cohenas-Tavoras kasinėjimus fiksuojančiame vaizdo įraše.

Šis atradimas yra svarbus įrodymas, kad I a. egzistavo sinagoga, nors norint patvirtinti visą vietovės reikšmę, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Kasinėjimų rezultatai rodo, kad keliu, vedančiu į sinagogą, Jėzus galėjo keliauti daugiau nei prieš 2000 metų.

III a. sinagoga, atrasta 1905 m., buvo pastatyta iš bazalto akmenų ir papuošta žydiškais motyvais. Ji turėjo tris įėjimus, o jos fasadas buvo nukreiptas į pietus, į Jeruzalės pusę, kaip tuo metu buvo įprasta.

Įsidėmėtinas šios sinagogos bruožas – vadinamoji Mozės krasė, Biblijoje minima akmeninė kėdė, ant kurios sėdėdavo Toros skaitytojas. Ši kėdė minima Biblijoje, o panašių rasta ir kitose ankstyvosiose sinagogose, pavyzdžiui, Graikijos Delo saloje ir Tiberiados Hamatoje prie Galilėjos jūros. Tikėtina, kad Jėzus, mokydamas Galilėjos sinagogose, naudojosi tokia kėde, „rezervuota“ autoritetingiems asmenims.

Šis atradimas gali patvirtinti, kad sinagoga, kurioje Jėzus pamokslavo ir darė stebuklus Chorazine, tikrai egzistavo. Archeologų komanda tikisi, kad atradus naujų artefaktų bus pateikta dar daugiau įtikinamų to įrodymų.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte