REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Naujasis Šiluvos parapijos klebonas kunigas Ž. Zinkevičius: švęsdama Marijos Ėmimą į dangų Bažnyčia švenčia amžinąjį gyvenimą

Rugpjūčio 13-oji Šiluvoje su atvykusiais piligrimais, su radijo bei interneto transliacijų dalyviais buvo minima naujai ir džiugiai pažvelgiant į Mergelę Mariją, kurios iškilmę – Ėmimą į dangų (Žolinę) – visai netrukus švęsime.

Marijos paėmimas į dangų tikėjimo lobyne

Katechezę prieš pagrindines pamaldas Šiluvos bazilikoje sakė Kauno arkivyskupo Kęstučio Kėvalo paskirtasis ir netrukus tarnystę pradėsiantis naujasis Šiluvos parapijos klebonas kunigas Žilvinas Zinkevičius.

Jis atkreipė dėmesį, jog nuo pirmųjų amžių krikščionys gyveno nuojauta, kad Marijos mirtis buvo kitokia, kad ji buvo paimta į Viešpaties šlovę. Tai, kas jau buvo žmonių tikėjimo lobyne, popiežius Pijus XII, atsiklausęs pasaulio katalikų, 1950 m. Bažnyčios Magisteriume įtvirtino kaip Marijos paėmimo į dangaus garbę su kūnu ir siela dogmą. Rytų Bažnyčioje nuo V a. Marijos Ėmimas į dangų švenčiamas kaip Marijos Užmigimo šventė. Švęsdama Marijos Ėmimą į dangų Bažnyčia švenčia amžinąjį gyvenimą, kalba, jog mirtis nėra vien kūno veiklos pabaiga ar tik bauginantis slėpinys.

Su malda už kunigus – malda už jų mamas

Iškilmingos Eucharistijos pradžioje piligrimus pasveikinęs Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Saulius Bužauskas pakvietė melsti Marijos užtarimo tikėjimo kelionei, kad ji vestų į vis didesnį atsivertimą.

Eucharistijoje tradiciškai buvo meldžiamasi ir už kunigus, kurie švenčia kunigystės ar amžiaus sukaktis, ir kai kurių mamas, švenčiančias gyvenimo jubiliejus. Vyskupas Saulius šia proga, be kita, atkreipė dėmesį, kaip svarbu melstis už tėvelius, kurie savo vaikus išaugino ir atidavė kunigiškajai tarnystei.

Liturgijai vadovavo ir homiliją pasakė popiežiaus Pranciškaus birželį Šiaulių vyskupu koadjutoriumi paskirtas vyskupas Darius Trijonis.

Mokytis tikėjimo iš vaikų

Sakydamas homiliją, vyskupas D. Trijonis atkreipė dėmesį į paskelbtąją Evangeliją pagal Matą (18, 1–14), kurioje Jėzus ragina mokinius būti panašius į vaikus savo pasitikėjimu, nuolankumu, paprastumu. Pasak vysk. D. Trijonio, Jėzus, pakviesdamas į centrą pastatyti vaiką, iš tikrųjų kviečia į bendruomenės centrą pastatyti žmogų iš pakraščio, pažeidžiamiausius, bejėgius visuomenės narius – mažutėlius, nes ir tiesiogine prasme vaikai senovės pasaulyje neturėjo jokių teisių. Priimti mažutėlius – tai reiškia priimti patį Jėzų.

Homilijoje, be kita, pakviesta mokytis tikėjimo iš vaikų – iš jų širdžių atvirumo, imlumo, pasitikėjimo, nuolankumo, mokėjimo su nuostaba džiaugtis kūrinija. Tokį vaiko tikėjimą Jėzus ragina turėti ir mus, Dievo buvimą priimti be abejonių, kaip faktą. Turėti tikėjimą be skepticizmo. 

Dievui svarbus kiekvienas žmogus

„Evangelija atkreipia dėmesį, jog Dievui svarbus kiekvienas žmogus, kad ir pats mažiausias“, – sakė vyskupas D. Trijonis, kalbėdamas apie Dievo troškimą, kad nei vienas iš mažutėlių nebūtų prarastas. Todėl reikia ieškoti nusidėjėlių, eiti prie jų, budėti, kad nei viena avelė Bažnyčioje nebūtų prarasta dėl papiktinimų, klaidų, tingumo.

Palaiminimas su kvietimu į dižiuosius atlaidus

Po Mišių palaiminimo pabaigoje vyskupas S. Bužauskas padėkojo tarnavusiems Kauno II dekanato kunigams, tądien giedojusiam Šiluvos parapijos chorui ir vadovui Vytautui Šveikauskui. Supažindino piligrimus, kada jie vėl labai laukiami Šiluvoje.

Tai rugpjūčio 25-oji, tradicinės piligrimų eisenos, rugpjūčio 30-oji, Ligonių diena ir, žinoma, iškiliausias Šiluvos įvykis – artėjantys Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai. Ganytojas pakvietė į Šiluvą rugsėjo 6–15 d. atvykti patiems, paraginti šeimas, kaimynus – rugsėjo atlaiduose Šiluva taps visos Lietuvos dvasine sostine.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte