REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

M. Rupniko menas tapo „atšaukimo kultūros” objektu, mano „Centro Aletti” vadovė

ŠaltinisCNA

Bažnyčios vadovams ir katalikų grupėms visame pasaulyje vis dažniau raginant pašalinti kunigo Marko Rupniko sukurtą sakralinį meną, gėdą užsitraukusio buvusio jėzuito įkurtas meno institutas sako, kad menas tapo „atšaukimo kultūros” objektu.

„Atsižvelgdami į didėjantį spaudimą pašalinti sukurtus meno kūrinius, jaučiame pareigą išreikšti didelį susirūpinimą dėl plačiai paplitusios vadinamosios „atšaukimo kultūros” ir mąstymo būdo, įteisinančio meno „kriminalizavimą”, sklaidos”, – centro direktorė Maria Campatelli (Marija Kampateli) teigia laiške, adresuotame institucijos draugams.

Laiške jii teigia, kad centro laukia „išbandymų metas”, kol Vatikanas toliau tiria daugiau nei dviejų dešimčių moterų, daugiausia buvusių vienuolių, kaltinimus M. Rupnikui dėl seksualinio išnaudojimo.

„Meno kūrinio pašalinimas niekada neturėtų būti laikomas bausme ar gydymu, – tęsia M. Campatelli. – Nors pastoracinis rūpinimasis kenčiančiais asmenimis, žinoma, yra būtinas, jis negali tapti meno kūrinių pašalinimo ar uždengimo pateisinimu.”

Laiške Campatelli taip pat pakartoja, kad M. Rupnikas „visuomet ryžtingai neigė atitinkamuose forumuose kada nors įvykdęs jį kaltinančių asmenų aprašytus piktnaudžiavimus”.

Nuo 2018 m. M. Rupnikas susidūrė su daugybe kaltinimų dėl netinkamo seksualinio elgesio, o pastaraisiais metais jam ne kartą buvo pareikšti įtarimai dėl praeityje patirtos seksualinės prievartos.

Birželio mėnesį Atlantą (JAV) aplankęs Šventojo Sosto Komunikacijos dikasterijos prefektas Paolo Ruffini (Paolas Rufis) taip pat išreiškė abejonių dėl Rupniko meno kūrinių pašalinimo maldos vietose.

Tą patį mėnesį Bostono arkivyskupas kardinolas Seánas O’Malley (Šonas Omeilis), kadenciją baigiantis Popiežiškosios nepilnamečių apsaugos komisijos vadovas, nusiuntė Šventojo Sosto vadovams laišką, kuriame išreiškė viltį, kad „pastoracinis apdairumas neleis eksponuoti meno kūrinių tokiu būdu, kuris galėtų reikšti arba išteisinimą, arba subtilią gynybą” piktnaudžiavimu kaltinamų asmenų.

Praėjusį mėnesį Tarbo ir Lurdo vyskupas Jeanas-Marcas Micas (Žanas Markas Mikas) paskelbė pareiškimą ir išreiškė savo asmeninę nuomonę pašalinti M. Rupniko mozaiką, pritvirtintą prie įėjimo į Rožinio Dievo Motinos baziliką Lurdo Dievo Motinos šventovėje.

„Daugelis žmonių, kurie tapo dvasininkų seksualinio smurto ir prievartos aukomis, iš tiesų pasisakė apie savo kančią ir smurtą, kurį jiems dabar reiškia (darbų, – red. past.) eksponavimas”, – rašoma jo pareiškime.

Praėjusį mėnesį Kolumbo riteriai laikinai uždengė Rupniko meno kūrinius Švento Jono Pauliaus II šventovėje Vašingtone, taip pat broliškos organizacijos būstinėje Niu Heivene, Konektikuto valstijoje.

Popiežius Pranciškus nurodė Tikėjimo mokymo dikasterijai pradėti teisminį procesą kaltinimams dėl seksualinio išnaudojimo prieš Rupniką tirti, kai 2023 m. spalio mėn. bus panaikintas jo bylos senaties terminas.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte