REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

G. Landsbergis perspėjo Vengriją dėl vizų rusams: Lietuva jau kreipėsi į Europos Komisiją

ŠaltinisBNS

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį perspėjo Vengriją, kad Europos Sąjungos (ES) narės turi iki šiol nenaudotų būdų stabdyti Rusijos piliečių atvykimą į Šengeno erdvę, net jeigu Budapeštas iš tikrųjų liberalizuos galimybę jiems gauti vizas.

Pasak jo, Lietuva jau kreipėsi į Europos Komisiją, kad ši įvertintų Vengrijos sprendimą liberalizuoti Šengeno vizų išdavimą Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, kol kas atmeta vienašališko veikimo galimybę, tačiau perspėja apie galimą regioninį spaudimą.

„Kitas žingsnis galėtų būti regioninio sprendimo paieškos, ką esame darę ir anksčiau“, – žurnalistams Vilniuje sakė G. Landsbergis.

„Yra galimybės. Pavyzdžiui, kol kas kalbu visiškai teoriškai, dėl atvykstančių žmonių (bet kuri – BNS) valstybė narė turi teisę prašyti konsultacijos. Ta prasme, kad nebūtų automatiškai suteikiamas leidimas įvažiuoti į Šengeno erdvę, bet dėl kiekvieno iš jų (…) būtų konsultuojamasi su kitomis valstybėmis narėmis“, – pridūrė jis.

„Tas, aišku, labai stipriai sustabdo (atvykimą – BNS), apriboja kitą pusę ir apkrauna ją biurokratine našta, bet tiesiog noriu pasakyti, kad tam tikrų sprendimų variantų yra. Iki šiol jie nenaudoti, nes nė viena valstybė iki šiol taip nesielgė“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Liepą Vengrija paskelbė apie naują palengvintą vizų sistemą, pagal kurią aštuonių šalių, įskaitant Rusiją ir Baltarusiją, piliečiai gali atvykti į šalį be saugumo patikrinimų ar kitų apribojimų.

Budapeštas tvirtina, kad daugelis atvykstančiųjų pagal šią schemą statys atominę elektrinę.

Lietuvos pareigūnai pasmerkė šį sprendimą kaip keliantį grėsmę ES saugumui. Rusijos piliečių atvykimas į Bendriją buvo apribotas reaguojant į 2022 metais pradėtą Maskvos invaziją į Ukrainą.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte