REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Krikščionių persekiojimas Nikaragvoje: nutrauktos Marijos radijo transliacijos

Prezidento Danielio Ortegos ir jo žmonos viceprezidentės Rosario Murillo (Rosario Muriljo) diktatūra panaikino Nikaragvos Marijos radijo ir kelių evangelinių bažnyčių teisinį statusą. Nutrauktos daugiau nei 40 metų veikusio radijo transliacijos.

Apgalvoti veiksmai

Sprendimas išsamiai aprašytas ministrų susitarime. Jį pasirašė vidaus reikalų ministrė. Liepos 9 d. jis buvo paskelbtas oficialiame vyriausybės laikraštyje „La Gaceta”.

Pranešime, be „Radio María”, taip pat buvo paminėtos kitos asociacijos ir institucijos.

Režimas tą pačią dieną panaikino iš viso trylikos nevyriausybinių institucijų turėtą juridinį statusą.

Ministerijos susitarime teigiama, kad jos „nuo 2 iki 26 metų nepateikė savo finansinių ataskaitų” su „išsamiu pajamų ir išlaidų suskirstymu”, o tai trukdo ministerijai jas „reguliuoti ir prižiūrėti”.

Šaltiniai, su kuriais konsultavosi „ACI Prensa”, nurodė, kad šalies diktatūra pirmiausia nepriima finansinių ataskaitų, kai organizacijos nori jas pateikti, o vėliau argumentuoja, kad nepateikimas yra priežastis panaikinti jų teisinį statusą.

„La Gaceta” nurodo, kad visų išvardytų organizacijų nuosavybės teisė pereis Nikaragvos vyriausybei – tai priemonė, kurios paprastai imasi diktatūra, kai nusprendžia panaikinti ne pelno siekiančios institucijos teisinį statusą.

Balandžio 11 d. Nikaragvos Marijos radijas pranešė, kad jo banko sąskaitos, į kurias gaunamos aukos, buvo įšaldytos.

Režimas tęsia katalikų Bažnyčios persekiojimą

Tai dar vienas smūgis Nikaragvos autoritarinio režimo beatodairiškai ir vis labiau engiamos Katalikų Bažnyčios gyvenimui Nikaragvoje.

Režimas tęsia katalikų Bažnyčios persekiojimo ir spaudos laisvės ribojimo veiksmus, pažymi Italų vyskupų konferencijos naujienų agentūra SIR.

Per pastaruosius dvejus metus buvo uždaryta dešimtys katalikų bendruomenės informavimo kanalų, panašiai represuojamos ir nepriklausomos pilietinės iniciatyvos.

Antai, pranešta apie žinomos žurnalistės Nohelios Gonzales (Nohelijos Gonsalez) areštą ir ištrėmimą iš Nikaragvos.

Buvusi dienraščio La Prensa žinių skyriaus vadovė dirbo 2022 metų gegužės mėnesį Nikaragvos sandinistų režimo uždarytame Katalikų Bažnyčios Canale 51 – Canal Catolico, kurio vadovas vyskupas Rolando Alvarezas (Rolanda Alvaresas) buvo suimtas, ilgą laiką kalintas, vėliau ištremtas be leidimo sugrįžti.

Kiek anksčiau pranešta, kad Marijos radijo programų transliacijos buvo nutraukinėjamos dėl Nikaragvą autokratiniais metodais kartu su vyru D. Ortega valdančiosios pirmosios ponios ir viceprezidentės R. Murillo kasdien vidudieniais sakomų kalbų.

Nikaragvos valdžia per pastaruosius metus suvaržė arba sustabdė daugybės kitų katalikiškų institucijų veiklą, įskaitant jėzuitų universiteto, kurio pastatas buvo valdžios konfiskuotas, ir iš šalies ištrėmė daugybę režimui neįtinkančių asmenų, įskaitant kelis vyskupus ir kelias dešimtis kunigų.

2022 m. Nikaragvos režimas paskelbė nepageidaujamu asmeniu apaštališkąjį nuncijų ir įšaldė diplomatinius santykius su Šventuoju Sostu.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte