REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Algimantas Rusteika. Pasvarstymai

Tai ne šiaip eilinis mūsų su Ignu (Ignu Vėgėle, – red. past.) pokalbis komentaruose, tai pasirinkimų Seimo rinkimuose, nuo kurių priklausys visos Lietuvos ateitis, klausimas. Todėl tai ne asmeniška ir reikalinga aptarti viešai. Kas teisus – nežinau ir nenoriu spręsti. Pasikalbėkime ir nuspręskime visi.

Problema. Ignas Seimo rinkimuose eina į LŽVS sąrašą ne pirmuoju, o tiesiog eiliniu. Ar Lietuvai ir jam pačiam bus geriau susitapatinus su „valstiečiais”, kurie neabejotinai eis į koaliciją su socdemais?

Nuomonės

Ignas Vėgėlė:

„Iš esmės yra du pasirinkimai, Algimantai. Pirmasis, į Seimo intrigas nesivelti, nes jokia viena NAUJA partija ar NAUJA koalicija (be stirpios partijos paramos) nesurinks reikšmingesnės daugumos Seime. Šansai realizuoti politinius tikslus itin maži. Akivaizdu, kad Seime didesnes frakcijas turės socdemai, konservatoriai ir valstiečiai. Šalia jų bus ir kitų politinių jėgų, tačiau jų dėmenys bus santykinai nedideli – kodėl? Nes Seimo rinkimai, priešingai nei Prezidento, nėra vien daugiamandatėje apygardoje. Pusę Seimo narių renkame pagal sąrašą, o kitą pusę – vienmandatėse apygardose (kuriose rinkėjai renka Seimo narį iš esmės neatsižvelgdami į partinę priklausomybę, o į asmenybę). Todėl bet kokiu atveju bus būtina sudaryti koaliciją pačiame Seime (su itin maža politine galia) arba likti opozicijoje. Vadinasi, jokių politinių tikslų pasiekti nebus įmanoma, arba itin mažai. Neatmestina, kad į Seimą pateks ir nemažai konservatorių ir kitų dabartinės daugumos atstovų – pažvelkite į Šimonytės balsų skaičių Prezidento rinkimuose (nors juose dalyvavo ir LP atstovas).

Antras variantas, veikti kartu su kuria nors stipresne (turinčią savivaldoje atstovų, veikiančią regionuose ir turinčių ten skyrius) politine jėga. Akivaizdu, kad ir tokiu atveju nebus įmanoma pilnai realizuoti politinių tikslų, ypač tų, kurie liečia tiesioginę demokratiją (referendumas ir pan.), sudėtinga bus dėl politikų atsakomybės ir kt.). Tačiau pristabdyti valstybės eroziją – įmanoma. Kokį kelią siūlote rinktis, Algimantai?”

Algimantas Rusteika:

„Ignui Vėgėlei į atvirą klausimą atsakysiu atvirai. Yra du šios problemos aspektai.

Pirmasis – politinis. Su Jūsų vieša, visur demonstruota parama LŽVS gavo EP rinkimuose 8,95 %. Po to jų reitingai dabar sukasi apie 6 %. Daugumą LŽVS balsų pasiėmė R. Žemaitaitis ir tai negrįžtama. LŽVS yra krizėje ir Ramūno sapalionės apie dideles pergales – utopija. Jei eisite į LŽVS sąrašą, pritrauksite juos iki tų pačių 8,95 % ir nieko daugiau. Pasiūlys Jums kažkokią ten vietą ir skvernelių-pranskiečių „ateitį”.

Susitapatinę su viena partija tapsite vienos partijos žmogumi, visos kitos bus varžovais, visiems ne LŽVS žmonėms tapsite svetimas. Vienytojo įvaizdis ir politinis įdirbis bus prarastas amžiams ir niekada tokio nebeatgausit. Turėsit keletą vietų Seime ir koaliciją su socdemais, vedančią tuo pačiu keliu į nebūtį, kur būsite mažumoje ir asmeniškai liksite niekuo. Nejaugi tai Jūsų atėjimo į politiką tikslas?

Kitas aspektas – politinės moralės. Dabar kuriame realią ir tikrą koaliciją iš to, kas yra, o ne iš vaikiškų svajonių, ten žmonės tokie, kokie yra, o ne kokių norėtume, be sparnelių, su visomis praeities nuodėmėmis, nes kitokios Lietuvos tiesiog nėra. Kviečiu į ją asmeniškai žinomus žmones, inteligentus, profesūrą… Žinote, ką atsako?

Taigi jūs maži, mes nieko nelaimėsim, mums neapsimoka, va, jeigu surinktumėte daugumą, tada tai mes prisidėtume! Padarykit mums viską, kad „apsimokėtų”, garantuokit pergalę, tada ateisim pasiimti rezultatų!” Atsakau paprastai – tada jūsų mums ir nereikia, gyvenkit savo komforto zonų narveliuose.

Mūsų visų su visuomene kuriama Piliuonos koalicija duoda tuos pačius procentus Seimo rinkimuose, kaip ir Ramūnas, kuris visus apgauna ir tą visi yra patyrę ir žino, gal tik išskyrus Jus. Mes tikrai išeisime ir turėsime frakciją. Taip, tai nebus dauguma. Politikoje šuolių per bedugnę nebūna ir visada lipama laiptais aukštyn, po pakopą, didelis kelias nueinamas žingsniais po žingsnio.

Lietuva, Ignai, dabar kritiniame taške. Tačiau jame yra ir moralinė aukštuma, kurią dar galite užimti. Ar partizanai, rezistentai, disidentai nežinojo, kad laimėti neturi absoliučiai jokių šansų? Žinojo. Bet nutarė savo nemigo naktimis, kad geriau pralaimėti kovoje, negu atsiklaupus pasiduoti.

Toks pats pasirinkimas mums ir Jums dabar. Ar einate su LŽVS, kur gausite, gal būt, momentinę naudą ir numirsite amžinai kaip politikas? Arba einate su tais, kurie gal nelaimės, bet turi tą patį, ką ir galimi „laimėtojai”, tačiau Jums asmeniškai nepatinka?

Patikėkite, čia gausite procentų ir galimybių daugiau, bet ir pavojų bei asmeninės rizikos bus daugiau. Ir tai politinės moralės apsisprendimas, kamuolys dabar Jūsų rankose.

Apsispręsti reikia dabar arba niekada. Ir nuo to 100 % priklausys Jūsų ateitis politikoje”.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte