REIKALINGA JŪSŲ PARAMA

Bažnyčios istorikas teigia radęs tūkstančius laiškų su žydų prašymais

ŠaltinisTHE TABLET

Pasak vokiečių Bažnyčios istoriko kunigo Huberto Wolfo (Huberto Volfo), popiežiaus Pijaus XII (1939-1958 m.) archyvuose yra apie 10 000 laiškų, kuriuose žydai iš visos Europos prašo Vatikano pagalbos bėgant nuo nacių persekiojimo.

Jis sakė žurnalistams iš grupės Vokietijos vyskupijų, kad jo tyrėjų grupė, naršydama 2020 m. visuomenei atvertas bylas, rado „nesuskaičiuojamą daugybę žydų laiškų iš Šoa laikų, kuriuose jie prašo popiežiaus ir Vatikano pagalbos: Gelbėkite mus, Šventasis Tėve!”

Šie laiškai dažnai būdavo paskutiniai, kuriuos jie parašydavo prieš nužudymą per Holokaustą. „1939-1945 m. žydų pagalbos prašymai Vatikaną pasiekdavo nuolat“, – sakė Miunsterio universiteto profesorius Wolfas. Jis sakė, kad jo komanda turės baigti skaityti visus „šiuos dažnai emocingus laiškus“, prieš darydama išvadas apie Pijaus XII vaidmenį.

Komanda suskirstė laiškus į dvi grupes pagal tai, kaip Vatikanas galėjo reaguoti į peticiją. Vienoje iš jų jis galėjo tiesiogiai padėti skirdamas pinigų, parūpindamas nakvynę ir slėptuves bei gaudamas informacijos apie dingusius giminaičius. Kitoje – atvejai, kuriais prašoma vizų, leidimų gyventi ar išlaisvinimo iš koncentracijos stovyklos, dėl kurių Šventasis Sostas galėtų kreiptis tik į valstybės instituciją.

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Patreon paramos skydelis
Paypal paramos skydelis
banko paramos skydelis
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJ0YXB0aSBzYXZhbm9yaXUifQ==
eyJhbGwiOiJiYW5rbyBwYXJhbW9zIHNreWRlbGlzIiwicG9ydHJhaXQiOiJwcmFuZSJ9

NAUJAUSI

Būtume dėkingi, jei mus paremtumėte